![](/assets/img/news-img/1b71cd06a6a7426e91e230f5cb85a411.jpg)
مسئولیت پذیری و راهکارهای موثر برای افزایش آن
مسئولیت پذیری فردی به مفهوم توانایی فرد در تشخیص ، پذیرش مسئولیتهای خود و عمل به آنها اشاره دارد . این مفهوم اهمیت بسیاری در زندگی فردی و حرفهای دارد و نشان دهنده رشد و توسعه شخصیتی فرد است .
مسئولیتپذیری : خودانگیخته از درون یا آموختنی ؟
چه زمانی ، به چه معنا ، برای چه امری و نسبت به چه کسی ؟
مسئولیتپذیری از ویژگیهای شخصیتی نسبتاً پایدار میان فردی و درون فردی افراد است .
آموزش مسئولیتپذیری در کودکان
بزرگترین وظیفه در نقش والدگری آموختن مسئولیتپذیری به فرزند است . مسئولیتپذیری عنصری نیست که از طریق ژن به انسان منتقل شود . مسئول بودن در طی مراحل زندگی و رشدی براساس روابط و برنامهریزی و کوشش خاصی در فرد شکل می گیرد .
اولین وظیفۀ والدین برای فرزندان قبل ورود به دبستان ، ورود به اجتماع بزرگتر آموختن و عمل کردن به وظایف و الگوی انجام وظایف و تکالیف برای فرزندان است تا مسئولیتپذیری در آنها نهادینه شود . پذیرش مسئولیت در قبال افراد وجامعهای که در آن زندگی میکنیم یکی از بزرگترین وظایف هر فردی است . این آموزشها با توجه به دورههای رشد تحولی و توانایی کودک به او آموخته شود و از او انتظار اقدام و عمل داشته باشیم .
مسئولیت پذیری (مسئولیت پذیری به انگلیسی:Responsibility) یا بی مسئولیتی کدامیک راحتتر است ؟
مسئولیت پذیری سختی دارد ؟ بله ، اما تفاوت آن کسی که وظایفش را به خوبی انجام میدهد و آنکه بیتعهد است تنها در یک چیز است : آن هم اندیشه افراد است که متفاوت میباشد .
یک کار واحد اما یکی با لذت سختی را میپذیرد و خوشحال است و دیگری با درد و رنج و اجبار انجام میدهد . فردی که مشتاق رفتن به یک سفر کوهستانی با پای پیاده است و از هر لحظه آن خاطره و لذت میآفریند ، و دیگری که شاید اصلا به این گونه سفرها نرود و یا اگر مجبور باشد مدام با درد و سختی آن را میگذراند .
افکار افراد رشد یافته در هر مشکل و دردی آن را لایهای پنهان از درون خود میدانند و با خوشحالی آن را میپذیرند . مسئولیتپذیری تعهدی درونی از سوی فرد برای انجام بهتر فعالیتهایی است که به وی سپرده شده است . هر فردی براساس شرایط و موقعیت خود یکسری وظایف و مسئوليتهایی دارد که انجام آنها باعث احترام و ارزشمندی و رشد او میشود . فرد مسئولیت پذیر در مقابل اعمالی که انجام داده است پاسخگو است .
افرادی که اهل رشد و پیشرفت هستند از هیچ سختی نمیهراسند و میدانند موفقیت هزینه دارد و آن گذشتن از لذتهای زود گذر و تن پروری است .
اما زماني كه فرد عادت کند خواسته يا ناخواسته مسئوليت کارهای خود را نپذيرد و هر مسئلهاي را به گردن ديگران و شرايط بياندازد اين عادت بد در او باقي ميماند و رفته رفته برچسب بیمسئوليتی بر پیشانی او خواهد خورد و کسی روی او حسابی باز نمیکند .
بیمسئولیتی باعث وابستگی زیاد به دیگران میشود . فرد بیمسئولیت از تواناییهای خود استفاده نکرده و آن ها را رشد نمیدهد و ازکسب تجربههای زیادی محروم میماند .
افراد بیمسئولیت برای اینکه زیر سوال نروند و اگر مشکلی پیش آمد دنبال راه حل نگردند ، به اصطلاح یک "نه" میگویند و خود را خلاص میکنند .
بهانههایی برای از زیر بار مسئولیت سر باز زدن از سر تنبلی میآورند .
مزایای قدرتمند مسئولیت پذیری :
اما این افراد به این نکته مهم توجه ندارند که مسئوليت داشتن از تصميماتي است كه در زمان حال و در لحظه انجام میدهند ، نه آنچه در گذشته بر شما تحمیل شده است (مارك منسون).
فرد مسئول حق انتخاب دارد و ميتواند در محدوده اختيارات و امكاناتي كه دارد اثرگذار باشد .
این افراد دیگر به دنبال پيدا كردن مقصر و قرباني قلمداد كردن خود نيستيند و كم كم احساس قدرتمندي ميکنند ، چرا که هم احساس درونی ارزشمند بودن را به دست آوردهاند و هم توجه و احترام دیگران را دارند .
اگر هم دچار اشتباه شوند با قبول مسئولیت از تکرار آن در دفعات بعدی جلوگیری خواهند کرد .
فردی که مسئوليت پاسخ دادن به موقعيتهاي دشوار زندگي را دارد اين قدرت را دارد تا شرايط را تغيير دهد و براي یافتن راه حل اقدامات جدي و قدرتمندانه برميدارد .
مسئوليت پذیری باعث جلب اعتماد دیگران ، بالابردن ضریب هوشی و ارتباطات گسترده و عمیق بین افراد موفق ، بالا بردن تمرکز و رسیدن به اهداف زندگی است .
فرد مسئولیتپذیر موقعیتهای بهتر را برای انجام کارهای مهم فراهم میکند .
اعتماد به نفس و عزت نفس این افراد به شدت افزایش مییابد و پیوسته در حال پیشرفت هستند .
فرد مسئولیتپذیر علاوه بر موارد بالا ویژگیهای دیگری مثل صداقت ، انصاف ، احترام و شجاعت نیز دارد .
8 ویژگی مسئولیت پذیری در نظریه هاریسون گاف :
عمل به وظایف محوله .
قابل اعتماد بودن و درستکار .
نظم و رعایت قوانین در کارها و اقدام آگاهانه .
مردم داری و خویشتن پذیری .
تاکید بر نیاز دیگران .
پذیرش بالا در قبال انجام تعهدات و پیامد کارها .
افرادی که در خانه و مدرسه مسئولیت پذیری را آموختهاند ، یاد می گیرند چگونه در مواقع مشکلزا و بحرانی با تفکر و تصمیمگیری درست اقدام نمایند .
مسئولیت پذیری بسته به ارزشها و پای بندی به آنها از عوامل مهمی است که بر زندگی فرد اثر میگذارد .
ویلیام گلاسر نیز در نظریه انتخاب معتقد است افراد برای برای آوردن نیازهای خود مجبورند مسئولیت و تعهداتی را در جامعه انجام دهند .
چگونه مسئولیت پذیر شویم :
برای مسئولیت پذیر شدن باید به خود آگاهی و شناخت خود رسید .
نقاط قوت و ضعف خود را شناخت .
بعد از هر سختی آرامش خواهد آمد و آن نتیجه زحمات خود فرد است .
کارهایی را که علاقمند هستید و میتوانید انجام دهید را بشناسید و درجهت یادگیری و استفاده بهینه از آنها برآیید .
از کارهای کوچک و شخصی خود شروع کنید .
کارهای سخت را با افکاری مثبت به شوخی و بازی بگیریم و ازآنها لذت ببریم .
با خود متعهد شوید که علاوه برامور شخصی زمانی را نیز برای کمک و یاری رساندن به خانواده و یا افرادی که نیاز دارند اختصاص دهید .
با توجه به سن و موقعیت و نقشی که افراد در خانواده و جامعه دارند میتوانند مسئولیتهای متفاوتی داشته باشند . (نقش پدر در خانواده با نقش فرزند 7 ساله یا 29 ساله متفاوت است)
داشتن مسئولیت حس کار آمدی را در فرد تقویت میکند و "می تواند" و خود را باور کند .
بعد از انجام هر کار مفیدی خود را تشویق نمایید .
اگر کاری را هم که جزء وظایفتان بود انجام ندادید خود را تنبیه کنید .
یک راه حل عملی برای تنبیه خود این است که کاری را که انجام ندادید دو برابر انجام دهید . فایده این کار این است که شما با این عمل اگر سه بار انجام شود به ذهن خود یاد میدهید که توان مقابله با تنبلی و یا اهمالکاری خود را دارید . بدین صورت ذهنتان را تربیت خواهید نمود .
هر لحظه در سختترین شرایط شاکر خداوند باشید و به خود بگویید اکنون خیلی در سختی و تنگدستی هستم اما به جای غصه و افسرده شدن کارهای کوچکی انجام دهم که حالم را بهتر کنم آنگاه بهتر میتوانم تصمیمات درست برای زندگیام بگیرم .
(0) دیدگاه
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه در وبلاگ