هوش عاطفی را یاد بگیرید تا در همه روابط بینظیر شوید
هوش عاطفی یک مهارت ارزشمند و ضروری برای داشتن یک زندگی آرام و موفق است . دارا بودن از هوش عاطفی به افراد کمک میکند تا عواطف خود و دیگران را درک و مدیریت کنند .
رابطههایت خرابه میدانید چرا ؟
اگر هوش عاطفی را آموخته باشید حتما در روابطتان بینظیرید .
داشتن هوش عاطفی / هیجانی برای داشتن یک زندگی آرام و سازنده ضروری است .
(Intelligence Quantity/IQ) بهره / ضریب هوشی :
برای توانایی حل مسئله و ریاضی است که بر جنبه های شناختی اثر دارد و ژنتیک هم در آن نقش دارد . با استفاده از تستهای هوش میتوان آن را اندازه گیری نمود .
(Emotional Quotient/EQ) هوش عاطفی ، هوش اجتماعی یا هوش هیجانی :
این نوع هوش بیشتر اکتسابی و یاد گرفتنی است که از طریق مهارتهای گوناگون میتوان آن را آموخت و ارزشمندی و موفقیت زیادی برای خود کسب کرد . فردی که دارای هوش هیجانی است میتواند با شناخت خود تنظیم ، شناخت عواطف شخصیٍ را مدیریت و کنترل نماید ، همچنین عواطف و هیجانهای دیگران را درک نماید و پاسخهای مناسب به آنها دهد .
سه پارامتر مهم هیجان در شکل گیری هوش عاطفی موثر است :
-پارامتر شناختی
-مؤلفهٔ فیزیولوژیکی
-مؤلفهٔ رفتاری : افرادی که دارای وجدان کاری و مسئولیت شناسی بالا هستند اما فاقدِ هوش احساسی و اجتماعیاند ، در مقایسه با افراد شبیه خود بازده کاری و ارتباطی ضعیفتری دارند .
3 دوره تغییرات در درک هوش هیجانی :
دانیل گلمن : درکتاب «کار کردن به وسیله هوش احساسی» اولین کسی بود که این مفهوم هوش هیجانی/ هوش احساسی را وارد مباحث روانشناسی و سازمانی نمود . او در پژوهشهای خود مشخص نمود افرادی با بهرهٔ هوشیِ متوسط ، پیروزتر وموفقتر از افرادی هستند که نمرههای ضریب هوشی بالاتری دارند . داشتن هوش هیجانی در افراد میتواند موقعیتها و فرصتهای تحصیلی و شغلی آنها را متحول نماید . هوش هیجانی عامل مهم در درک تمایز بین منطق و احساسات است .
ادوارد ثورندایک (1920) اصطلاح هوش اجتماعی (Social Intelligence) را بیان کرد :
"هوش اجتماعی یعنی توانایی درک و مدیریت کردن افراد برای رفتار خردمندانه در روابط انسانی"
جان مایروپیتر سالووی (1990) روانشناس اصطلاح هوش عاطفی را بیان کرد . او معتقد افرادی که که از هوش هیجانی برخوردارند ، میتوانند احساسات و هیجانات خود و دیگران را را شناخته و تنظیم نمایند ، همین عامل باعث ارتباطات عمیقتر و گستردهتر آنها شده است .
اصطلاح هوش عاطفی برای اولین بار در دهه ۱۹۹۰ توسط دو روانشناس به نامهای و پیتر سالووی مطرح شد . آنان اظهار داشتند ، کسانی که از هوش احساسی برخوردارند ، میتوانند عواطف خود و دیگران را کنترل کرده ، بین پیامدهای مثبت و منفی عواطف تمایز گذارند و از اطلاعات عاطفی برای راهنمایی فرایند اندیشه و اقدامات شخصی استفاده کنند . دانیل گلمن صاحب نظر علوم رفتاری و نویسنده گلمن هوش احساسی را استعداد ، مهارت یا قابلیتی دانست که عمیقاً تمامی تواناییهای فردی را در دایرهٔ خود دارد :
مزایای استفاده از تست سنجش هوش احساسی :
میتوان به کمک تستهای معتبر اندازهگیری کرد . با انجام این تستها میتوانید (IQ) سطح هوش احساسی را مانند بهره هوشی .
5 عوامل مؤثر در هوش احساسی( سالووی) :
شناخت عواطف شخصی : خود آگاهی سنگ بنای هوش احساسی است .
به کار بردن درست هیجانها : قدرت تنظیم احساسات خود ، توانایی و مهارت عاطفی است که بر حس خودآگاهی متکی میباشد و شامل ظرفیت شخص برای تسکین دادن خود ، دور کردن اضطرابها ، افسردگیها یا بی حوصلگیهای متداول و پیامدهای شکست است .
برانگیختن خود : برای جلب توجه ، برانگیختن شخصی ، تسلط بر نفس خود و برای خلاق بودن لازم است سکان رهبری هیجانها را در دست بگیرید تا بتوانید به هدف خود دست یابید . خویشتن داری عاطفی ، به تأخیر انداختن کامرواسازی و فرونشاندن تکانشها ، زیر بنای تحقق هر پیشرفتی است .
شناخت عواطف دیگران : همدلی ، توانایی دیگری که بر خودآگاهی عاطفی متکی است ، «مهارت ارتباط با مردم» است .
4 مهارت مهم را یاد بگیر تا هوش هیجانیتان بالا رود :
-داشتن اطلاعات و شناخت اجتماعی ( مطالعه و دانش در مورد اجتمتع خود و جهان) .
-شناخت خود و آگاهی درباره نقاط قوت و ضعف ، ترسها ، اهداف ، برنامهها ، نیازها و خواستهها برای شناخت و درک بیشتر خود در شرایط گوناگون .
-خود انگیزشی ، داشتن استقلال و حق انتخاب بهتر برای استفاده بهینه از هر آنچه که به یادگیری کمک میکند (ارتباط با افراد، وسایل و مواد آموزشی....).
-داشتن مهارتهای اجتماعی برای ارتباط بهتر و سازنده با افراد دیگر که به درک و همیاری بهتری با افراد میانجامد .
همیشه در مدرسه بچههایی مهم و با اهمیت بودهاند که بهره هوشی بالایی داشتهاند و در نمرات ریاضی و فیزیک بالاترین نمره را گرفتهاند . بر عکس بچههایی که مهارتهای اجتماعی خوب داشتهاند غالبا جزء دانش آموزان شلوغ و بی انضباط مطرح بودهاند . اما دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که اهمیت داشتن هوش هیجانی یا عاطفی در زندگی اجتماعی امروزه بسیار بالاتر بوده و انسانهایی که هوش هیجانی یا عاطفی دارند موفقتر از افرادی هستند که تنها هوش بالایی دارند . داشتن هوش هیجانی در پیشبینی موفقیت ، داشتن روابط بهتر و خشنودی تاثیر بسیاری دارد .
(0) دیدگاه
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه در وبلاگ