همسر افسرده
زندگی در کنار فرد افسرده بسیار سخت و در عین حال خطرناک است و هر چه سریعتر باید به درمان شخص افسرده پرداخته شود. در این مقاله موضوع "همسرافسرده" مورد بررسی قرار گرفته است.
با ایستادن در گوشهای و دست روی دست گذاشتن و تماشا و دیدن روزگاری ناخوشایند همسر افسردهای که با بیماری افسردگی غول پیکر دست و پنجه نرم میکند، میتواند تجربهای سخت و طاقت فرسا باشد تا جایی که مدام با خود تکرار میکنید، آیا واقعاً مشکلی نیست؟
نهایتا تسلیم شده و احتمالاً احساس سردرگمی و خستگی تمام وجود شما را فرا خواهد گرفت که به هر قیمتی میخواهید راهی را برای درمان همسر افسردهتان امتحان کنید. اگر در چنین شرایطی قرار گرفتهاید، این محتوا برای شماست!
شاید در اول این مسیر تصور کنید که هر تلاشی برای درمان افسردگی همسرتان بیفایده است و هر یک قدم در این مسیر، باعث میشود شما یک قدم از او فاصله میگیرید و تلاش شما بیفایده است، حتی ممکن است خودتان را متهم کرده و مسئول بدخلقی و رفتارهای همسرتان بدانید و به دنبال کاستیها در ظاهر خود باشید یا فکر کنید این کاستیها شاید در رفتارتان باشد. به یاد خاطره دعوا و درگیریهای زناشویی خواهید افتاد؛ اما لازم است بدانید که افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی است و شما مقصر نیستید و این مشکل میتواند در هر دوره از زندگی افراد حتی بدون دلیل خاص و یا اتفاق دردناک ظاهر شود.
دقیقاً به همین دلیل میباشد که این اختلال در بین روانشناسان به سرماخوردگی روانی معروف است. درست مانند سرماخوردگی که انواع مختلفی دارد، افسردگی هم به خاطر شدت و ضعف، انواع متفاوتی دارد.
علائم افسردگی در هر فردی، شکل و شمایل منحصر به فردی به خود میگیرد، اما یک سری علائم رایج وجود دارد که وجود و دیده شدن آنها در کنار هم و همزمان برای مدت طولانی میتواند نشان دهنده و هشداری برای شروع این اختلال (افسردگی) باشد.
در مقاله قصد داریم، این علائم را با جزئیات بیشتری مورد بررسی قرار دهیم.
از کجا بدانیم که همسرمان افسرده است؟ نشانه های یک همسر افسرده چیست؟
برای اینکه به کمک همسر افسرده خود بروید و بتوانید در روند درمان درمان به او کمک کنید، لازم است ابتدا علائم این بیماری که در او بروز کرده را بشناسید و اطلاعات کافی در مورد این اختلال را کسب کرده و در موردش تحقیق کنید. بنابراین داشتن اطلاعات کافی و درست و صحیح از شرایط فرد افسرده، توانایی و آگاهی لازم را برای کمک به موقع به شما خواهد داد و از تخریب بیشتر رابطه و بنیان خانواده جلوگیری میکند.
بسیاری از نشانهها و علائم دیگر یک فرد افسرده میتواند تأثیر منفی بر رابطه شما داشته باشد و یا اینکه باعث سوء تفاهمهای فراوانی در رابطه شود، بنابراین انتخاب پاسخ و عکس العمل مناسب به این نشانهها بسیار مهم و حیاتی است.
همانطور که قبلا ذکر شد، افسردگی یک اختلال با علائم یکسان و مشخص برای تمامی افراد نیست و باید گفت این بیماری با علائم مختلف با شدت و ضعف متفاوت همراه است، اما وقتی از زندگی با همسری با اختلال افسردگی صحبت میکنیم، منظور یک دوره گذرا و کوتاه مدت است. اما گاها مشاهده میشود در برخی مواقع افسردگی بسیار شدید و با نشانههای وخیمتر بروز میکند، مانند زمانی که شما انتظار احساس غم و ناامیدی از فردی که برایش اتفاقی ناگوار رخ داده، دارید اما احساس غم و ناامیدی ظاهر نمیشود، در چنین شرایطی با یک نوع افسردگی شدید و مداوم، یعنی افسردگی دائمی و یا افسردگی شدید مواجه هستیم.
در مدت زمانی از زندگی که احساس میکنید همسرتان افسرده است، باید حداقل ۵ مورد از علائم زیر را برای بیش از دو هفته جستجو کنید:
خلق و خوی افسرده
به معنای احساس پوچی، غم و ناامیدی در بیشتر ساعات روز است که معمولاً دیگران این علائم را در فرد تایید کرده و برایشان قابل مشاهده است.
ناتوانی در لذت بردن
فرد دیگر از کارها و فعالیتهایی که قبلا برایش مفرح و لذتبخش بودند لذت نمیبرد.
کاهش یا افزایش قابل توجه وزن
برخی افراد با شروع افسردگی دچار از پراشتهایی یا بیاشتهایی میشوند.
تغییر در الگوی خواب (بیخوابی یا پرخوابی)
بیخوابی به سه نوع تقسیم میشود:
- زمانی که فرد میخواهد بخوابد اما خوابیدن برای او سخت است
- وقتی به راحتی میخوابد اما نیمه شب از خواب بیدار میشود و دیگر نمیتواند بخوابد
- نزدیک به پایان خواب ولی زودتر از زمان لازم از خواب بیدار میشود و نمیتواند بخوابد
بیحالی و کند بودن در حرکات و بیتحرکی بیش از اندازه
در حالت بیقراری و آشفتگی، فرد در یک جا نمیماند، قسمتی از بدن خود را مداوم تکان میدهد و بسیار پریشان است. دچار کندی روانی حرکتی میشود، در این مورد، شاید برداشت شما این باشد که همسرم تنبل شده است و دیگر جنب و جوش قبلی را ندارد.
خستگی یا کمبود انرژی
کسی که این نشانه را داشته باشد، خواهید دید که حتی کوچکترین فعالیتهای بدنی او را خسته و کلافه میکند، گویی او حتی انرژی لازم برای سینما رفتن یا پیاده روی با شما را ندارد.
احساس گناه غیر واقعی و شدید
همه ما گاهی اوقات در زندگی احساس گناه را تجربه میکنیم و این کاملا طبیعی است که افراد به ندرت این احساس را داشته باشند، اما تفاوت ما با افراد مبتلا به افسردگی این است که افراد افسرده، فراوان و با شدت زیاد، احساس گناه دارند. افراد افسرده مدام خود را ملامت و سرزنش میکنند.
کاهش توانایی تفکر یا تمرکز
یکی از بارزترین نشانههای افسردگی تمرکز ناکافی است به این معنی که هوش و توجه در جای خود نیست و فرد نمیتواند ذهن خود را سازماندهی کند تا در مورد چیزی با دقت فکر کند.
او دائماً چیزهایی را فراموش میکند و حتی در موارد شدید، ممکن است هنگام صحبت با همسر افسرده، احساس کنید که او نمیتواند خط گفتار شما را دنبال کند، سپس باید مدام از او بپرسید: "فهمیدی چه گفتم؟ اینجایی؟
مشغول بودن زیاد ذهن به مسائلی مثل مرگ و خودکشی
شاید او حتی برنامهای برای خودکشی کشیده است، در این صورت لازم است اطرافیان او به زنگ هشدار گوش دهند و فوراً از روانپزشک کمک بگیرند.
بروز علائم افسردگی ممکن است با فراز و نشیب همراه باشد. به گونهای که برخی از روزها حال و هوای همسرتان خوب و حتی شاد است، اما دیری نمیگذرد که احساس غم و ناراحتی جای خود را به این شادی زودگذر میدهد.
این گونه نوسانات در خلق و خوی یک فرد افسرده ممکن است باعث شود مشکل اصلی از چشم دیگران دور شود، اما توجه داشته باشید که این اختلال روانی هنوز وجود دارد و همسر شما برای بهبودی نیاز به درمان دارد.
وقتی میگوییم شخصی به افسردگی دچار شده است، اکثر مواقع توقع داریم که شخص افسرده چهرهای رنگ پریده و بیمارگونه، و بیجان داشته باشد که هیچ چیزی نمیتواند او را شاد کند و حتی هیچ کاری باعث لبخندی بر لبانش نخواهد شد. اما همیشه اینگونه نیست و در انواع دیگری از افسردگی،فرد افسرده، زیاد میخوابد، بیشتر از همیشه غذا میخورد و اشتهایش زیاد میشود، حتی در کارهای دسته جمعی و خانوادگی شرکت کرده و ابراز خوشبختی میکند، به طوری که این سوال برایتان پیش میآید که آیا همسرم واقعا افسردگی دارد؟
در جواب سوال شما با قطعیت میگوییم بله!
اشخاص با وجود رفتارهای به ظاهر مثبت میتوانند دچار اختلالاتی مانند افسردگی باشند. بنابراین، اجازه ندهید افکار کلیشهای آگاهی شما را از این اختلال گمراه کند و عدم پیگیری و حمایت شما از درمان همسرتان را به تأخیر بیاندازد.
آیا پرخاش همسر نشانهای از افسرده است؟
یک مسئله بسیار مهم دیگر عصبانیت و به اصطلاح عامیانه سریع از کوره در رفتن در افراد افسرده است.
ممکن است به دلیل درگیریهای لفظی همسرتان با اطرافیان و یا با خود شما، بر سر مسائل کوچک و بیاهمیت ناراحت شوید و او را متهم کنید و شما بارها شاهد مشاجره او باشید، یا ممکن است متوجه و نگران شوید که این موضوع اخیرا، (وضعیت عصبانی بودن بیدلیل همسرتان) بیش از حد معمول بحرانی شده است.
پرخاشگری همسرتان در دوران افسردگی طبیعیست. شما در این شرایط باید همسرتان را درک کنید، سعی کنید آزرده و عصبی نشوید، چرا که اگر عصبانی و آزرده شوید و این حال خود را بروز دهید، فقط باعث وخیمتر شدن وضعیت و روابط خود و همسرتان خواهید شد.
مسلما زندگی با همسر پرخاشگر کار آسانی نیست، اما وقتی در برابر انفجار خشم همسر افسرده عصبانی میشوید، هر دو وارد دایره باطل پرخاشگری میشوید و این بحث و جدل افسردگی همسرتان را تشدید کرده و او را خشمگینتر خواهد کرد.
با خودتان فکر خواهید کرد که همسرتان شما را دوست ندارد و با رفتار پرخاشگرانه و عصبانیتهای بیدلیلش، قصد آزار و اذیت شما را دارد، اما اینطور نیست و او در باتلاق افسردگی گیر کرده و نمیتواند تفکر منطقی داشته و واکنش صحیح در موقعیتهای حساس از خود نشان دهد.
به خودتان یادآوری کنید که این اختلال برای همیشه ادامه ندارد و بسیاری از زوجها توانستهاند، همسر افسرده خود را درمان کنند.
افسردگی، علاوه بر شیوع بالای آن، اغلب باعث بروز همزمان سایر اختلالات روانی میشود.
وقتی این دو اختلال (افسردگی و اضطراب) با هم اتفاق بیفتند تشخیص دقیق بیماری و روند درمان برای شما دشوار خواهد بود، بنابراین بهتر است مشکلات و اختلافات ناشی از زندگی با همسر افسرده و مضطرب را به مشاوران سلامت روان مراجعه کرده و از آنها کمک بگیرید.
چطور میتوانم به همسر افسرده خود کمک کنم؟
بدیهیست که رابطه و زندگی با همسر افسرده برای مدت طولانی شرایط سختی را برایتان به وجود خواهد آورد.
پس برای جلوگیری از مبتلا شدن اعضای خانواده به ویروس غم، میبایست درمان شخصی که به اختلال افسردگی دچار شده را جدی گرفت و از او برای درمان تخصصی در فضای صمیمی و سرشار از همدلی حمایت شود.
از راهکارهای ذکر شده در این مقاله برای کمک به همسر افسرده خود استفاده کنید، قطعا نتایج مثبتی را مشاهده خواهید کرد:
تشویق و حمایت برای درمان
به خاطر داشته باشید که هر چقدر هم که تلاش کنید، باز هم به تنهایی نمیتوانید کمک متخصص روان درمانگر را به همسر بیمار خود ارائه دهید، زیرا شما دانش و تجربه عملی کافی برای این کار را ندارید. بنابراین لازم است او را برای راهنمایی و کمک گرفتن از روان درمانگر در زمینه اختلالات فردی تشویق کنید.
افرادی که افسردگی دارند یا به هر نوع اختلال روانی دچار شدهاند، همیشه از قضاوت دیگران میترسند و از اینکه دیگران فکر کنند که آنها نیاز به درمان دارند متنفرند و این موضوع آنها را به شدت عصبی و آشفته میکند، چیزی که بیشتر از هر چیزی به آن نیاز دارند شنیده شدن حرفهایشان توسط اطرافیان و به خصوص عزیزانشان است. افراد افسرده نمیخواهند که از سمت نزدیکترین شخص زندگی خود (همسر) مورد قضاوت گرفته شوند، در نتیجه، هنگامی که همسرتان را تشویق به مراجعه به روانشناس میکنید، مراقب باشید. میتوانید برای برداشتن اولین قدم، قبل از هر اقدامی با یک روانشناس درباره نوع برخورد خودتان با این موضوع مشورت کنید.
میتوانید نگرانیهای خود را در مورد اختلال افسردگی همسرتان با او در میان بگذارید. با گفتن اینکه در طول روند درمان در کنار او هستید، حمایت خود را نشان دهید، بهتر است بخشی از کارها مانند گرفتن نوبت از روانشناس را بر عهده گرفته و به همسرتان بگویید که هر کمکی لازم باشد، برایش انجام خواهید داد.
اطلاعاتی که در مورد افسردگی دارید و یا انواع درمان افسردگی را با او در میان بگذارید.
با او همراه باشید نه علیه او!
حضور شما در کنار همسرتان، کمک زیادی به او خواهد کرد. بسیاری از افراد در مقابل شریک عاطفی خود رفتاری افسرده و سردرگم دارند و او را سرزنش میکنند. به همسر خود این چیزها را نگویید: "آن روز وقتی با صدای بلند با من حرف زدی، دلم شکست." یعنی درباره رفتارهایی که سرچشمه آنها به اختلال افسردگی همسرتان برمیگردد، با او بحث نکنید.
ما اغلب به دنبال یک راه حل اساسی، عمیق و پیچیده برای حل مسائلی مانند درمان افسردگی هستیم. اما گاهی اوقات چیزهای به ظاهر کوچک و پیش پا افتاده تأثیر زیادی از خود در زندگی بر جای میگذارند. شما فقط باید دست همسرتان را بگیرید، او را به آغوش بگیرید یا به او پیشنهاد دهید تا کارهای لذت بخشی با هم انجام دهید.
با رفتارتان و همچنین در گفتار به او نشان دهید که در تمامی شرایطی که برایش به وجود آمده باشد، برایتان همانند روزهای اول آشنایی مهم و ارزشمند و قابل احترام است. از همسرتان بپرسید چه کاری انجام دهید تا به او کمک کرده باشید و یا چه کاری باعث میشود که حالش بهتر شود.
هیچ چیز و هیچ حرفی را به خودتان ربط ندهید یا به خود نگیرید
همانطور که قبلا ذکر شد، زمانی که افراد دچار افسردگی شدهاند، تغییراتی در گفتار و رفتارشان ایجاد میشود که عمدی نیست و آنها قصد آزار دیگران را ندارند، اما این الگوهای رفتاری که به تازگی در فرد دیده میشود، به خاطر افسردگی است که نیازمند توجه و درمان است، ظاهر میشود.
اگر از شریک زندگی خود میخواهید عصر جمعه با شما به پارک بیاید و او نپذیرفت، فکر نکنید که از وقت گذرانی با شما متنفر است. اگر او نمیخواهد مانند قبل با شما رابطه جنسی داشته باشد، به این نتیجه نرسید که او دیگر شما را دوست ندارد.
در چنین شرایطی میتوان از سکس تراپیست (درمانگر) که مشکل را تا حد زیادی مدیریت و برطرف میکند، کمک گرفت.
مراقب خودتان باشید
با تمرکز زیاد بر روی درمان همسر افسرده خود، ممکن است نیازهای جسمی و عاطفی خود را فراموش کنید، اما باید بدانید که کمک به خود برای داشتن سلامت روان همیشه یک اولویت است، زیرا اول باید حال خودتان خوب باشد تا بتوانید به همسرتان در بهبود بیماریش کمک کنید.
برای خودمراقبتی باید چه کرد؟ این سوالی است که در این مواقع برای افراد به وجود میآید. مراجعه به روانشناس میتواند کمک بزرگی به شخصی باشد که در پی یافتن راهی برای خودمراقبتی است. بیشک زندگی با در کنار فردی افسرده، فشار روانی و عصبی زیادی بر روح و روان شما وارد کند. بنابراین صحبت با یک درمانگر به شما در رفع این مشکلات، کمک میکند. وقتی با چالشها و نگرانیها در این مسیر مواجه میشوید برای اینکه بتوانید در مقابل رفتارهای مخرب و آسیب زننده همسری که در دوران افسردگی میباشد، برخورد درست و سازنده را انتخاب کنید، حتما به یک روان درمانگر باتجربه مراجعه کنید.
توصیه میکنیم علاوه بر توجه به نیازهای روانی، به بدن خود نیز توجه کنید. خواب کافی، رعایت یک رژیم غذایی سالم و ورزش کردن به طور منظم از جمله مهمترین مواردی است که باید در اولویت قرار دهید. فعالیتهایی را که دوست دارید بیشتر انجام دهید و روابط اجتماعی خود را با دیگران حفظ کنید.
افسردگی سالانه افراد بیشماری را تحت تاثیر قرار میدهد، اما خوشبختانه با دریافت روشهای درمان به موقع، میتوان سلامت روان افراد را بهبود بخشید.
کلینیک روانشناسی مهر ایران
در کلینیک روانشناسی مهر ایران با ارائه خدمات درمانی توسط روانشناس و روان درمانگر متخصص در اختلالاتی مانند افسردگی میتوانیم شما را در این راه یاری و همراهی کنیم.
(0) دیدگاه
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه در وبلاگ